duminică, 23 august 2015


Scriitorul zilei: 23 august: Paul Everac, n. 23 aug. 1924  - d. 18 oct. 2011

Descriere: Descriere: ANd9GcQaYqC1TNd9G5z-Zw0f3pqyyKjnCMT-xlRLBPdQ6GHLK57od02H    
Bucureştean prin naştere, Paul Everac (pe numele său Petre Constantinescu), şi-a făcut şcoala primară şi liceul la Arad, unde părinţii lui erau profesori secundari, apoi a urmat Dreptul la Bucureşti, 1947. S-a angajat în cele mai diferite localităţi din ţară, cantaragiu, juristconsult şi până la urmă a devenit şef de protocol la Marea Adunare Naţională. A debutat scriind un poem dramatic, apoi un număr de piese de teatru, în replică la teme din cultura universală, antice sau moderne, dintre care unele au început să fie puse în scenă. Textele sale despre temele sociale ale momentului, dintre care unele adresate teatrului de amatori, au sfârşit prin a fi jucate şi pe scene profesioniste. Se pare că a scris nu mai puţin de 140 piese de teatru, dintre care un sfert sunt inedite. În paralel a scris poeme, eseuri, scenarii pentru radio, televiziune şi i s-au turnat 5 filme. A colaborat la reviste literare dar a scris şi în presa comunistă. Nu se poate imagina un scriitor mai prolific. S-a făcut apreciat prin câteva piese jucate în toată ţara, (dar traduse apoi şi jucate şi în străinătate): Costache şi viaţa interioară, Ştafeta nevăzută, Simple coincidenţe, Camera de alături, Un pahar cu sifon, A cincea lebădă, Cartea lui Ioviţă, Un fluture pe lampă, Cititorul de contor, Piatră la rinichi etc. După 1990, nealiniat politic însă simpatizant al lui Ion Iliescu, de care se va despărţi apoi, a fost în anii 1993-1994 director al Televiziunii române. Un Revelion de pomină, care a indignat o lume. P.E. dovedindu-se a fi de o insistenţă dusă dincolo de limite - în fiecare zi el avea dreptate şi ieşea pe sticlă spre a da lecţii tuturor. Ar fi de mirare, pentru un dramaturg, care îşi bazează demersul pe pluralitatea opţiunilor, dar nu e de mirare, căci măcar în cazul scriitorilor români avem a face cu personalităţi accentuate.
Mai tranşant, N. Manolescu îl trece la "autori mediocri", aserviţi partidului ori de câte ori era nevoie, dar care "nu au lăsat urme" .

Citeşte mai mult:  http://ro.wikipedia.org/wiki/Paul_Everac



Poezia zilei, Ion Lazu:

Manuscris

Când poezii ce-ai scris cândva de mână
Îţi reapar, din vechi maculatoare,
Găseşti deodată slove uimitoare
Ca perle mari scăpate în ţărână.

Le salţi pe palme, sufletul se-ncântă
De-adânci răsfrângeri care-n licăr proaspăt
Îţi luminează casa ca un oaspăt
Ce din Juneţe-l aşteptai. Şi-i sfântă

Această clipă. Retrăieşti ca-n vrajă
Simţiri ce sus au fost pe bolta zilei
Dar scuturate-n pulberea argilei
S-au conservat sub a uitării coajă.

Ce veche-i slova! Dar ce proaspăt cântul
Cu care te înalţi, pe mâini săltându-l...
                

Alţi scriitori:
Corneliu Ştefanache, n. 1934
Andrei Pleşu, n. 1948
Ion Clopoţel, m. 1986




Ion Lazu - O pagină de Jurnal, 2007 

23 mart. 07. La Viaţa românească, discut Marian Drăghici, la ei duduia soba, prea cald. A lucrat intens pentru un volum de poezii Rodian Drăgoi, căci MLR l-a scos în faţă ca să-l disloce din lunga-i depresie.
Aseară, în prezentarea de la teatrul studențesc Podul, Ţone a dat un regal cu referirile critice la Murgeanu şi la mine. Târziu îi dau telefon de mulţumire, era încă foarte bucuros de reuşita întâlnirii, se declară dispus să publice Gâlceava. Şi mai zice: La cât sunt eu de prins, dacă nu era vorba de tine, nu mă scoteau din casă nici cu tancul. Iar Valeriu Stânea de la Blaj se arată foarte impresionat de ce s-a spus despre mine, ca om şi ca romancier. Surpriză, la Pod a apărut şi Mariana Paloş cu o prietenă Mid, care spune că mi-a citit cărţile, probabil livrate ei de MP; la sfârşit aceasta a primit cadou Veneticii chiar de la Ţone, uimit de faptul că este eroina din Ruptura, iar eu nemaiavând exemplare din Veneticii. Prietenă filoloagă de pe vremea studenţiei,  îmi strecoară că sonetele mele sunt net superioare  față de ale celorlalți doi autori ai serii. Iar Lidia s-a purtat foarte cordial cu MP, despărţindu-se în termeni foarte amiabili. Venit mai târziu, Peter Shrager se arată încântat că l-am citat. Cel mai recent prieten literar”, iar soţia Cristina declară că căldură: Vreau să dorm sub pernă cu sonetele Dvs. Venise şi Daniela, fiica lui Nelu Dumbrăveanu, de data asta însoţită de un tânăr, pe care i-o prezint Marianei şi ea se bucură. O aud, timidă: Pot să vă zic Nenea Lazu?

12 aprilie 07, joi. Ne-am întâlnit cu Angi şi Marcel Krippler la ora 13 şi am mers la Monte Carlo din Cişmigiu. Preumblare, amintiri luxemburgheze...

Titlu pentru poeziile Lidiei: Am spus hârtiei.
Va urma



Fotografii de vacanță...



  

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu