luni, 23 februarie 2015

Un anunț: Seară de poezie Grigore Vieru și Ion Lazu la Sala Calderon...


Joi 26 februarie, ora 16:00, la Sala Calderon (str. J.-L. Calderon nr. 39, sector 2), va avea loc
- Remember Grigore Vieru - ar fi împlinit 80 de ani! Prezintă Mihai Prepeliță;
- Aniversare Ion Lazu - 75 de ani. Prezintă: Maria Urbanovici, Radu Voinescu, Ștefan Dimitriu, Marian Drăghici.
În deschiderea Serii de poezie WMP (Mișcarea mondială a poeților de pretutindeni), 12 poeți din București vor citi din poeziile lor;
În încheiere, un microrecital CELESTE, Felicia Popescu (chitară), Nicu Șandru (Flaut)



Scriitorul zilei: Eta Boeriu
ilazu.blogspot.com/2012/02/scriitorul-zilei-eta-boieriu-poezii.html


Poezia zilei

Ion Lazu - O pagină de jurnal, 2006

25 II. Norocul la Loto al lui Grigore Lupu, miliţianul pe puncte din Cireaşov, fost om de serviciu la primăria oraşului, un analfabet şi un bezmetic. Premiul cel mare pe țară, o sumă amețitoare... Toacă banii prin restaurante cu curvele, cu trăsuri, cu hoteluri..., revine acasă fără un sfanţ. Îl așteptau șase guri flămânde și o sărăcia lucie. Norocul chior şi prostia cea mai generalizată. A continuat să fie miliţian în nu-ş-ce comună de la marginea județului, dezavuat la centru, apoi readus chiar la noi, cu sediul la Han.
Discuţie telefonică cu M. Olteneanu, aflu că sora lui Buby a suferit o mutilare, fusese lovită în faţă de o trăsură. Se completează astfel tabloul unui dezastru al familiei Socoleanu. Îşi aminteşte de nenorocirea mea pe cînd eram la Pătîrlagele iar el şi Ion Nedelcu lucrau la Drajna. Le-am făcut o vizită cu echipa. Reamintindu-mi, mă apucă bîţîiala.
Și tot nu înțeleg: Deci Val. are voie să ne povestească la birou scene jenante despre Gherasie, precum cea cu varza, el ne poate povesti orice despre coleg, în schimb eu nu am voie să scriu nimic de rău. Un coleg  cu vocație pentru geologie, însă cam ciufut, pe care cei/cele din jur îl dezavuează, iar eu îl pun în pagină, cu toată convingerea. Cum vine asta? De unde această pudoare feciorelnică atunci când treci de la viață la scris? Lumea fără umbrele ei - ce literatură mai e asta? Și întrebarea de bun simț:  Poți să scrii 350 de pagini despre un geolog de excepție, în luptă cu sistemul și cu colegii mefienți și toate astea fără să-l atingi pe corifeu cu o floare?!
Fiul Cristi, foarte diferit de tatăl său – dar cît de diferit? Oricum, pare să se confirme impresia mea privind copiii norocoși, care iau de la cei doi părinți numai părțile lor bune.
 Va urma



Fotografii montane... cu un fost geolog...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu