luni, 11 noiembrie 2013

Cel mai mare Jaf din istorie  
CITIŢI despre cel mai mare jaf din istorie:

 https://mail.google.com/mail/u/0/?shva=1#inbox/142414a2c2d1165d




Scriitorul zilei: Ion Trivale   http://ilazu.blogspot.ro/2012/11/acriitorul-zilei-ion-trivale-poezia.html


Poezia zilei: Mira Simian, 1920-1978
Septembrie

Plânsul fierăstrăului tăind butucii pădurii
Cofiţele cu fragi purtate pe cap
Şolduri săltând...
Bruma cazanului din curte
Prune şi roşii
petalele tradafirului furat
din grădina bunicii...
Chiselele pe mese lângă mătănii şi sulfină
Zborul rândunelelor prin clopotniţa mânăstirii
Noroiul curgând în piaţa îngustă
printre copitele cailor adormiţi
Birjarii împodobiţi bând ţuică din ploscă
Uşa cârciumii deschisă pe furiş:
Căruţaşii numărându-şi gologanii
Poteci întortochiate-n nisip
Chiotul luntraşului
Lumina ceaunului în bătătura cu vrăbii
Crengile salcâmului măturând lacul...

Imagini, imagini şi semne
Meteori de aur arătând drumul pe Olt
Pe care l-am pierdut...
Ocean fără bărci şi păsări
fără ostrov sau luncă...

(din Poezia românească din exil, Ed. ICR, 2006)


ion lazu - O pagină de Jurnal, 1995

15 ian. 95. Ieri de la prima oră, călătorie cu autobuzul pînă la Rm.Vîlcea, cu N. Ţone. O zi plină, plină. Pe drum îi arăt cîteva din cărţile mele, albumul. Pare impresionat. Ne întîmpină prof. univ. Naum şi mergem la Muzeul judeţean, unde Ghiţă Procopie şi ciracii lui au deschis un mirific muzeu cu trovanţi intitulat chiar Natura sculptează. Albumul meu expus pe perete şi unele citate din text. Cuvîntări foarte simţite, apoi N.Ţ. îmi promite că va reedita albumul, că îmi publică fotografiile cu ţărani, cu un text adecvat, idem fragmentul cu Munţii Apuseni, plus grupaj de poezii ordonate pe luni şi anotimpuri. Să-l întreb dacă nu ar fi de scos un calendar de acest gen. Şi îl interesează volumul de poezii al Lidiei. Să-l vedem! Una peste alta, am comunicat foarte frumos şi sper să-i fi schimbat din mers unele păreri de gazetar. Are multe planuri şi mari, publicistice şi editoriale. O carte despre adversitatea Cristoiu-Vadim-Păunescu, să se vadă ce fel de oameni sunt.
Merg la şedinţa secţiei de proză a Asociaţiei Bucureşti şi nu se întruneşte numărul; apoi la sala de jos, cu Mircea Ciobanu şi Nelu Ivan plus o doamnă de la Rom. literară. M.C. a scris o carte de proză-eseu La capătul puterilor, e “împrimăvărat” de bucurie că a găsit un titul aşa de frumos. De fapt tot un “mai devreme decît niciodată”. Iar Iovan îmi spune că s-au alocat fonduri pentru cărţile lor de la editura Eminescu, inclusiv a mea. S-au băgat pe listă şi cei de la Ministerul Culturii: Fănuşii, Unghenii etc. Fiul lui Iovan, sub 20 de ani, fericit în bibliotecă. Aflu că Mircea Cojocaru are cancer la plămîni. M.C. spune: "Ne-am jucat împreună de la cinci ani...", odată Mircea al nostru s-a prefăcut mort şi celălalt, Cojocaru, de supărare, a leşinat. M.C: "Dacă mă ajută Dumnezeu am să vă chem să vă citesc toată cartea." Semn la el de mare satisfacţie. Îmi amintesc cum îi citea la redacţie lui Cornel Popescu şi mai era de faţă Ion Roşu, îmi pare. Scoate colţii la Mircea Micu, dar din păcate e de faţă Platon Pardău, altă unealtă a diavolului... Mai zice M.C.: "Am o minte de om credincios şi o inimă de om păgîn..." În sensul că pe unii i-ar vrea linşaţi. “Cît rău ne fac ei nouă...” Şi amîndoi recunosc că material o duceau mai bine pe vremuri: "Aveam curaj să intru la Athene Palace! Acum…"
Sunt din nou mirat de inabilitatea celor care, în zilele noastre, predicînd credinţa în Dumnezeu, orientează totul spre răsplata din cer; cînd pentru  mine  e vădit că nu doar în cer, dar începînd de aici, zilnic printre semeni, credinţa îi dă omului echilibru, încredere în sine şi în valori, deci îl reconciliază cu sine şi cu lumea asta. Se poate câştig mai important? Sunt intrigat de ce se sare peste răsplata de pe pămînt?
Ce naiv, totuşi, scriitorul nostru! M.H.S. îşi punea cenuşă în cap că a semnat articole festive, ca să-i apară cărţile. Cînd alţii s-au vîndut cu totul, dar ne-au vîndut şi pe noi ceilalţi, cu toptanul.
Va urma


Cărţile din bibliotecă: Nicolae Florescu, n. 1942 - d. 6 noiembrie 2013

 


Fotografii de autor...























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu