joi, 3 octombrie 2013

Salvaţi Roşia Montană!!! Scrisoare către clasa politică şi spcietatea civilă    http://www.napocanews.ro/2013/10/in-apararea-rosiei-montane-si-a-muntilor-apuseni-scrisoare-catre-clasa-politica-si-societatea-civila.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+napocanews%2FhIWc+%28NapocaNews%29 


Premiile UNIMIR 2013
          Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România a organizat Gala anuală a Premiilor UNIMIR,  la Palatul Cantacuzino-Enescu, ieri, miercuri 2 octombrie 2013.
         Au fost înmânate de preşedintele UNIMIR Mihai Miltiade Nenoiu Premii, Medalii şi Diplome de Excelenţă pentru întreaga activitate unor personalităţi ale vieţii muzicale, dirijori, solişti vocali, solişti concertişti şi folclor: Dirijorii Emil Simon şi Paul Staicu; Artistul liric Titus Pauliuc; Solistul concertist Aurelian Octav Popa; Solistul concertist Nicolae Licareţ; Solistul concertist-folclor Dumitru Fărcaş.
          Au fost acordate Diplome şi Medalii de excelenţă unor personalităţi care au adăugat prestigiu ediţiei Festivalului Enescu din 2013: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Voicu Enăchescu, Marius Budoiu, Marin Cazacu, Ionuţ Bogdan Ştefănescu, Bujor Prelipceanu.
          Au fost nominalizaţi şase elevi şi studenţi, câştigători ai concursului din luna mai organizat la Ateneul Român, cărora  li s-a înmânat Diploma, Medalia –„BURSIER UNIMIR”şi câte 2000 Euro pentru următorii doi ani de studiu: Emilia Dorobanţu - canto popular, Cristina Ordean – oboi, Abel Corban - pian,Felicia Gabriela Greciuc - oboi, Antonia Stanciu - canto clasic.
          Patru personalităţi ale culturii au fost distinse cu Diploma şi Medalia „Membru de Onoare UNIMIR”: Acd.Eugen Simion,Actorul Ion Caramitru, Pictorul Sorin Ilfoveanu, Compozitorul Ulpiu Vlad.
     Tinerii bursieri UNIMIR au susţinut un microrecital muzical.
Gala Premiilor UNIMIR s-a încheiat cu o recepţie.

Scriitorul zilei: Matei Gavril  http://ilazu.blogspot.ro/2012/10/scriitorul-zilei-matei-gavril-poezia.html


Poezia zilei:Alexandru Lungu (1924-2010)
Numărătoare pierdută

Tăcerea se lăsă în genunchi căzând încet * apoi se prăbuşeşte neputincioasă * cu un cuţit înfipt adânc între două strigăte * bisectoarea acestei nelinişti duce foarte departe * înapoi * în locuri viscolite de uitare * în păsări sugrumate pe la răscruci

Acum doar vântul stârnit de gând mai caută făptaşii * dar e o numărătoare pierdută în nisip * sângele s-a făcut frunză * durerea s-a făcut întomnare *  aşa se preschimbă toate prin lume * pe semne * să nu mă întrebaţi vreodată numele cărării ucise


Ion Lazu - O pagină de Jurnal, 1994

8 iulie 94, vineri. De trei zile la Avrig cu Andrei. E în elementul lui, mai ales că Dida îi cîntă în strună.
Astă noapte visez că Tatiana adusese un set de poze din studenţie, unele ştiute de mine, dar mărite, decupate şi în tentă sepia. Mă uitam la ele şi am început să hohotesc. Un glas de lîngă mine, ataşant, îmi spune: Nu plînge, iubitule!
18 iulie 94. Avrig. Ieri, duminecă a plecat Lidia, sosită de vineri seara. Se simte f. bine aici şi va reveni pe 5 august ca să stea prima săptămînă din concediul ei. Felix şi-a lansat cartea la Bucureşti şi mi-a trimis un exemplar ca să scriu despre.
19 iulie 94. Măsura vitalităţii unui copac (brad) e dată de compactitatea umbrei sale; dacă umbra e compactă, negăurită de pete luminoase, asta e semn că frunzele de pe crengi au ocupat poziţia justă spre a primi întreaga cantitate de raze solare.
Andrei s-a adaptat de minune aici. E de mirare cum bagă bivoliţa în ogradă şi în grajd, ceea ce eu nu prea am curajul, într-atît e de sălbatică. Mîine este sf. Ilie. Lumea pe aici nu lucrează, noi vom încerca să ajungem pe văile Porumbacu, Tunsu, Purcăreaţa…
Ieri vine maiorul David cu sora sa şi cu fiul acesteia, acum la şcoala militară, un flăcău de 2 m, dacă nu mai mult. Această soră a fost măritată cu un doctor, care încă student fiind se ocupa cu avorturile clandestine. O pacientă i-a murit pe masă şi atunci el a tranşat-o, stil Ploieşti şi a scăpat cumva de ea. Îl prind, implicată fiind şi soţia, care, gravidă, a săvîrşit pedeapsa la locul de muncă. A divorţat de doctor, acela s-a recăsătorit după cei patru ani de închisoare şi acum mai vine pe aici, probabil ca să-şi vadă flăcăul. Ana spune că e un om tare cumsecade, cu care e o plăcere să stai de vorbă…
Oamenii se orientează: cei din comisia de împroprietărire au făcut cerere în numele unor bătrîni care s-au stins, pretinzînd că i-au îngrijit în ultimii ani de viaţă.
va urma


Cărţile din bibliotecă: Adriana Scripcariu *
Un manual şcolar privind patrimoniul cultural al judeţului Ilfov, cu abundenţă de ilustraţii, cu informaţii şi explicaţii pertinente din partea unui specialist în domeniu. Vor urma alte volume, pentru celelalte judeţe ale ţării. Cartea poate fi descărcată gratuit pe internet, în format PDF, pe Mozila şi Explorer şi, începând să o citesc, îmi dau seama că este de mare folos şcolarilor, dar şi nouă, celor maturi. Căci din păcate cunoaştem prea puţin comorile spirituale din preajma noastră şi din această ţară.  
Vedeţi mai mult:


http://youtu.be/3CjtqvpRZiE

















Ion Lazu - Fotoreportaj: Premiile UNIMIR 2013, la Palatul Cantacuzino.

Cum credeţi că putea fi un recital cu protagonişti de talia unor Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi Aurelian Octav Popa?  Mai mult decât eclatant! Dar o audiţie din compoziţiile corale ale compozitorului Ulpiu Vlad, în interpretarea corului Madrigal? Excelentissim! Însă ceea ce a făcut noutatea sărbătorească a serii şi bucuria emoţionată a participanţilor au fost intrerpretările "foarte tinerilor care vin puternic din urmă": Emilia Dorobanţu, cu trei cântece populare: Cine iubeşte şi lasă, Constantine, Constantine şi Lie-Ciocârlie, dovedind resurse vocale şi o bucurie luminoasă a cântecului; Antonia Stanciu, cu "Stelele-n cer", într-o interpretare princiară, oboistele Cristina Ordean şi Felicia Gabriela Greciuc, cu har şi dăruire inepuizabile,precum şi pianistul Abel Corban. Avem nebănuite resurse interpretative în ţară, au fost comentariile seniorilor muzicii româneşti; avem deci cele mai bune speranţe că o nouă generaţie de interpreţi deosebit de talentaţi va onora la modul sublim scena lirică românească.

În prim.plan: Dan Luescu, Vlad Conta, Dan Grigore, Mihai Nenoiu

Mihai Nenoiu, Ionuţ Bogdan Ştefănescu

Ionuţ Bogdan Ştefănescu

Mihai Miltiade Nenoiu

Nicolae Licareţ, M. Nenoiu

Aurelian Octav Popa

Ion Caramitru

Aurelian Octav Popa în recital: Enescu

Ulpiu Vlad

Sala de concerte Palatul Cantacuzino: Premiile UNIMIR 2013
Bursierii din acest an ai UNIMIR, selectaţi pe sprânceană (prin concurs!)
Premii, Diplome, Medalii UNIMIR 2013
Dirijorul corului Preludiu: Voicu Enăchescu 













Un comentariu:

  1. Primesc de la scriitoarea Elisabeta Isanos acest mesaj încurajator:
    Draga Domnule Lazu,
    Am vazut la stiri ca a aparut un vagon de metrou tapetat cu poezii si m-am gandit ca ar putea fi un inceput!
    Va trimit textul:

    "Atentie, se inchid usile. Dar pana la statia urmatoare aveti timp sa cititi o poezie" Anuntul clasic de la metrou a fost adaptat zilele acestea, cand calatorii sunt invitati sa se uite pe versurile unor poeti romani.
    Ele au fost scrise pe zeci de mii de biletele, care au fost lipite, in vagoane. Oricat de grabiti ar fi, cei aproape 700 de mii de oameni, care merg in fiecare zi cu metroul, se vor bucura sa citeasca o poezie pana la destinatie.
    "Daca vreodata vom ajunge in oras, vei vedea si tu cum se deschid obloanele, cum femeile arunca in strada aripile de ingeri ramase de la masa de seara", acesta este doar unul dintre cele 260.000 de post-it-uri lipite intr-un tren special. Trenul va circula pe ruta Berceni - Pipera miercuri si joi.
    Calatorii sunt martorii unei initiative inedite de promovare a poeziei romanesti contemporane. Incantati, unii au luat acasa versurile lipite pretutindeni in vagoane, altii le-au pozat si le-au trimis prietenilor.
    In trenul cu poezii au calatorit si poetul Emil Brumaru, ale carui versuri se regasesc pe biletele, dar si Adi Despot, solistul trupei Vita De Vie.
    Dealtfel metroul, folosit zilnic de aproape 700.000 de oameni, nu este ocolit de cei care vor sa promoveze arta. Anul trecut, trupa Voltaj a sustinut un concert chiar intr-un vagon, iar Teatrul Masca organizeaza frecvent spectacole pe peroane."
    Nu stiu cine a scris biletelele cu poezii si care au fost autorii alesi.
    Toate cele bune,
    Elisabeta

    RăspundețiȘtergere