vineri, 9 august 2013

Scriitorul zilei: Radu Anton Roman
http://ilazu.blogspot.ro/2012/08/scriitorul-zilei-radu-anton-roman.html


Lidia în recital


amurg violet


acropole 1:



acropole 2:

 
Poezia zilei: Pan Izverna

Moştenire

Sufletul îmi cântă de-o lume de păstori
Şi de chiuituri pe munţi pe dealuri pe câmpii
Iar somnul mi-e brăzdat de multe ori
De pluguri bătrâneşti lucind sub raze vii

(din Ultimele, Ed. Timpoul, Iaşi, 2013)


ion lazu - O pagină de Jurnal, 1993 
13 dec.1993.  Luni, plec prea subţire îmbrăcat şi încasez o porţie de frig. După slujbă mă văd cu Pan Izverna, mergem la Uniune, o dnă de la Muzeul Literaturii ne arată un cartonaş scris de Regina Elisabeta în l. română, apoi unul scris de aceeaşi în franceză. Mergem pe jos la biserica Silvestru, la pomenirea a 10 ani de la dispariţia lui Nichita. Părintele Galeriu, Blandiana, Prelipceanu, Angela Marinescu, Ion Drăgănoiu, N. Breban, Marin Mincu, C. Crişan, Sorin Dumitrescu şi alţii, plus Silviu Stănculescu. Slujbă emoţionantă, părintele G. slujeşte de parcă atunci i-ar veni cuvintele pe buze. Cor mic, dar voci foarte frumoase. Pînă să apară dna Dora, o copilă de 11 ani recită o poezie de-a sorei ei Laura, lungă şi spusă cu neaşteptată adecvare. Mulţi o felicită pe fetiţa prea talentată. Se duc cu un autocar la Bellu, eu o iau pe jos spre Romană, cu geologul I. Drăguşin, f. marcat de slujba lui Galeriu. Acesta nu e deloc vlăjganul pe care mi-l imaginam, e suplu dar nu mai înalt decît mine. Are un fiu cam de vîrsta mea, căruia P.I. mă prezintă. Prelipceanu vine să-mi spună că directorul bibliotecii Sadoveanu ne va pune la dispoziţie 25.000 cărţi pentru Bucovina, datorită intervenţiei lui R. Rusan, care l-a asigurat că avem o filieră de trecere a cărţilor în Bucovina.
Să nu spui de un om: ăsta nu suferă, nu se consumă destul… Nu se consumă? Nu suferă?! Fiecare se implică pe măsura firii sale. Cît suferi, atît trăieşti.
31 dec.  Acest 93, în pofida strîmtorării materiale, ne-a adus cîteva realizări demne de reţinut: am terminat Ruptura; Lidia a dat două recitaluri de muzică şi poezie la Muzeul Ţ.R. şi a apărut pe SOTI (cam 22 de minute), marţi 21 decembrie. I-am adunat poeziile într-un volum Poezii de care uitasem, editat artizanal, cu ilustraţii nostime de Andrei, deocamdată în 7 exemplare, date pe la prieteni. Sperăm într-o reprogramare a recitalului pe SOTI şi într-o colaborare cu Radio Total al Janei Gheorghiu. Să dau şi poeziile pentru copii la ilustrat şi să văd de pot obţine publicarea lor. Numai sănătoşi să fim. Poate îmi iese ediţia a II-a la Eminescu (din Rămăşagul), poate apare traducerea din Fr. Nourrissier la Univers, poate… Să ne ajute Dumnezeu. Iar Andrei să meargă tot aşa de bine. În perspectivă apropiată, un interviu al meu la SOTI. Ieri am apărut la ultima anchetă economică a TVR. Le-am spus-o de-a dreptul: Cu adevărat, am ajuns la fundul sacului, cum ni s-a prezis (de Iliescu)... 
Va urma


Cărţile prietenilor mei. Diana Adamek, Marin Codreanu.






















ion lazu - Fotografii de vacanţă...În groapa Văcăreştilor, VII





Lidia L. şi Valentina B.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu