marți, 9 iulie 2013

Elisabeta Isanos, Drumul spre Ombria XIII, poezia zilei Lidia Lazu

poezia zilei: Lidia Lazu


Fiecare particulă a fiinţei mele
Condamnată la viaţă
Se împotriveşte din răsputeri

Şi ar vrea să ajungă mai grabnic
în faţa Judecăţii celei Mari

Să spună acolo că renunţă
De bunăvoie la nemurire
În schimbul unei dimineţi
La umbra colibei din câmp

Să păzească încă un timp
Nevăzută şi neştiută de nimeni
Râsul copiilor
Ce se joacă-n toloacă 

(din volumul Continuarea Cuvântului, 1999)

Ici sur terre

Toutes les particules de mon etre
sont condamnees a la vie eternelle
sans motif
elle s'y opposent a tout prix
car elle songent subir au plus vite
le Jougement Supreme

pour dire devant les juges
qu'elle renoncent volontiers
a la vie eternelle

et qu'elle aimeraient
s'allonger a jamais
a l'ombre d'une hutte champetre

et jouir sans etre vues
ou entendues de quiconque
du rire des enfants
qui jouent dans la poussiere 

(Traducere în franceză de Georges Astalos 
Spectre lyrique. Anthologie de poesie roumaine contemporaine, Edition Europa,1999)
 




Scriitorul zilei:Tatiana Nicolescu
http://ilazu.blogspot.ro/2012/07/scriitorul-zilei-tatiana-nicolescu.html


Elisabeta Isanos, Drumul spre Ombria, XIII


   Trecutul: pereţii, hainele, bătrânii, şalurile, pianul, perdelele, tabloul în cărbune, trandafirul neînflorit, cu floarea prezisă în imprimeuri. Atunci, ploua torenţial în zile de sărbătoare şi oamenii stăteau pe marginea ploii, văzuţi ca-ntr-o orbire, auziţi ca într-o surzenie. Pasărea mişca patru aripi, pietrele se înfăşurau în simplitate. Dealul cu biserici, lumina din ochi ca un roi de furnici. Poate că totul ar fi fost perfect, dacă nu era copilul acela din vecini, puţin la minte, şi sângele lui prelins pe braţul cenuşiu.

   Pe ultima terasă întinde cineva pânze ude, pământul e despicat de prove de piatră, casa e o fregată, în întâmpinarea mării. Din havuz cad ape lungi acoperind piatra. Trei haimanale stau pe bancă şi se uită la moşnegi oftând: or mai ajunge ei la vârsta asta? Renunţ, regret, fug, mă strecor prin forfota amiezii. Deschid uşa, intru uitându-mă în urmă, după ceva să mă reţină în ultima clipă.



Blândeţea luminii a venit lângă mine şi mi-a şoptit:
„şi pe cei prea-iubiţi,
parcă te temi uneori să-i numeşti,
ai să te pustieşti de unde va fi mai bine,
ajunsă dincolo de toate, într-o zi de lucru
fără sfârşit, cu palmele sparte”.
De jur-împrejur, streşinile erau grele
de apa ca laptele. 
 *

E o duminică a pământului, s-au domolit râpile,
piatra cade descriind un curcubeu.
Povârnişurile fumului, pantele vântului. Nu vezi?
Din vorbă-n vorbă, devenim visuri.
Abia mai atingem pământ.
Uite marea pentru care au plâns toate râurile. 
Pe mare, casele plutesc fragile, la ţărm
nici o clipă liniştită.
Tot ce există trebuie pus pe mare,
biserici, palate, cetăţi,
fiecare să-şi ia pe umeri casa, curtea,
petecul de pădure, să le ducem la ţărm
pentru a fi încercate. 

va urma
N.B. Această carte poate fi citită în întregime, în mod gratuit, pe Google: Elisabeta Isanos... Biblioteca virtuală... Drumul spre Ombria, roman, versiunea pdf, 450 pagini. Există şi o variantă cu ilustraţiile autoarei, desene în peniţă, 620 pagini. Lectură plăcută ! 
 



Cărţile prietenilor mei: Georges Astaloş, Aura Christi

























Fotografii de familie...
 
Andreiu-Mic la 8 ani
Ion Lazu, 1971

Ion Lazu, 1976

Ion Lazu, 1973

3 comentarii:

  1. Sânziana batişte a scris:
    Stimate domnule Ion Lazu,
    Mi-a plăcut şi primul roman, dar RUPTURA m-a impresionat foarte mult. Şi m-am gândit, din nou, la ierarhiile "înţepenite", pe care când şi cine le va putea "zgâlţâi" în vremile astea tulburi?
    Impresiile mele au luat forma unui text mai lung, pe care mi-e dificil să-l postez la COMENTARII-le blogului d-voastră. Aşadar, dacă credeţi de cuviinţă, îl puteţi posta d-voastră, fie la comentarii, fie separat.
    Vă mulţumesc.
    Gânduri bune d-voastră şi doamnei Lidia Lazu,
    Sânziana Batişte

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc din inimă. Un text de mare rafinament. De care nu se poate învrednici un critic literar, de exemplu. Se vede cât de colo că suntem pe aceeaşi lungime de undă, că avem aceleaşi gusturi literare şi suntem animaţi de aspiraţii intelectuale asemănătoare. Un prieten prin cărţi se alege ca prin-o minune din puzderia celor ce se amestecă în viaţa noastră diurnă. Am câţiva prieteni prin cărţi, mai ataşaţi textelor mele şi mesajelor mele, aşa cum sunt ele, decât mulţi care se dau de prieteni dar nu-mi deschid cărţile nici când li le dau cu dedicaţie - nici dacă le-aş dedica acele cărţi Într-atât sunt dânşii de siguri că l-au "citit" pe amic şi de la el nu se mai pot aştepta la mare lucru, artisticeşte vorbind. Numai că... numai că... autorul e autor anume pentru că are ceva de transmis în scris, nu verbal, în situaţii mondene, nu? Ei n-au înţeles nici măcar faptul că sunt dintre acei condeieri care scriu pentru prieteni, în primul rînd...
    Am să postez imediat textul pe-al meu blog, să vedem dacă într-o singură zi sau în două reprize. Între timp, voi încerca să direcţionez cronica spre Actualitatea literară de la Lugoj, unde e redactor alt prieten prin cărţi, poetul şi romancierul Remus Valeriu Giorgioni, despre care am scris pe acest blog. Sper că revista lor a supravieţuit în aceste vremuri amarnice pentru literaţi.
    Sunt bucuros nu doar pentru receptarea simpatetică, dar şi pentru că aţi ales nişte citate mai lungi, pe cît de edificatoare. Iar în fapt, cărţile noastre, apărute în tiraje modice, nu au nicio şansă să ajungă în mâna cititorului din astă ţară... Mare păcat. Cum să mai speri că vei fi tradus în străinătate, că... etc. Cât despre cazul concret al Veneticiilor, romanul meu a fost ani de zile pe lista ICR,la nivelul anului 2005, propus de critica literară - dar nici gând să mă ia în seamă...
    Iar dacă arta nu va salva lumea, cum s-a zis, oricum pe mine foarte mult m-a ajutat să rezist: ca geolog, ca om şi scriitor. Devotat, Lazu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sânziana Batişte a scris:
    Mă bucur mult că v-a plăcut textul meu. L-am scris, precum pe cel despre VENETICII, dintr-un sentiment al datoriei de a semnala, cu slabele mele puteri, VALOAREA de excepţie. Am dobândit acest sentiment pe Reţeaua literară, văzând cum erau promovate scrierile fără valoare, cu predilecţie cele care excelau prin exprimări vulgare, licenţioase, prin pornografie. Atunci am început să mă uit cu atenţie în jur şi să scriu mai scurte sau mai lungi comentarii la textele valoroase. Am "gardat" astfel, o vreme, câţiva oameni (de cele mai diferite vârste), în al căror talent credeam, simţind că încurajările mele sunt preţioase pentru ei. Eram un fel de lansator de "Salvaţi sufletele noastre!", cu speranţa să fie undeva urechi de auzit...
    Între timp, însă, valurile de veleitari agresivi de pe Reţea s-au "îndesit", a fost şi o perioadă în care s-a făcut politică la modul cel mai abject, încât n-am mai postat nimic de un an de zile şi nici nu mai simt vreo chemare, cel puţin deocamdată.
    Într-adevăr, amarnice vremuri pentru literaţi! Dezolarea este cu atât mai mare, cu cât critica literară a cam demisionat de la datoria ei...
    Dacă postaţi textul meu, sau dacă-l trimiteţi domnului R.V. Giorgioni, vă rog să-i păstraţi subtitlul (simple impresii).
    Cu stimă,
    Sânziana Batişte

    RăspundețiȘtergere