sâmbătă, 29 iunie 2013


Scriitorul zilei: Nicolae Bălcescu
http://ilazu.blogspot.ro/2012/06/scriitorul-zilei-nicolae-balcescu.html 

Poezia zilei
Nicolae Fuiorea
Ela Buga

Trei turle dăinuiesc şi azi de pază
Răniţi le sunt pereţii şi arama,
Se zbate trudnic între maluri Kama,
Tăcerea peste toate se aşează.

Pustiul negru şi-a întins năframa
Fantome triste prohodind veghează
Ecouri de vecernii mai vibrează
Pe când Iisus îşi joacă iarăşi drama.

Chemări de clopot amuţiră-n sânge.
Cu psalmi rostiţi în cor de liturghie
Uitarea ca un strat de plumb se strânge.

Se pleacă arborii-n cucernicie
Şi în crepuscul sumbru lunca plânge
Că Ela Buga s-a-ngropat de vie.
                       Ela Buga, februarie 1945
(Din volumul Poeme siberiene, Ed. Sitech, 1997)

Elisabeta Isanos: Drumul spre Ombria - fragmente, IV
   Au dreptate copiii noştri speriaţi! Vremea luminii s-ar putea să nu fie decât o clipă printre întunecări şi spasme. Dar steaua nu se vede decât pe întuneric, când zidul neterminat luceşte stins sub strugurii sălbatici. Minte cine spune că merită să trăieşti pentru altceva înafară de dragoste. Poate că dincolo de lume mai sunt şi alte lumi, dar nu este nimic dincolo de iubire. Forţa asta pătrunde până-n măduva fierului! Ceva invizibil, imposibil de perceput cu simţurile, poate nu numai să-l străbată, ci să-l şi împuternicească, ordonându-l din nou şi dăruindu-i o viaţă tainică. Fierul nu e mort, ci numai adormit, într-o stare de confuzie, ca un om leşinat. Nu ştiu de unde vine, din stele sau din corpurile însele, dar forţa asta există. În Magnesia, un ţinut din Thessalia, unele pietre smulgeau cuiele din ciubotele văcarilor, regiunea fiind vestită pentru păşunile unde până şi zeii îşi îngrăşau cirezile. Iar munţii scoteau piroanele de fier din corăbii, dezmembrându-le în mijlocul valurilor.
   Ieri noapte, 23 spre 24 martie, o cometă a apărut deasupra orizontului Bucureştiului, în partea de nord-vest. Ea se apropie de pământ o dată la 2000 şi ceva de ani, deci a mai fost pe-aici înainte ca Roma să devină marea putere care avea să schimbe lumea. Ce-o fi văzut pe-aici, pe vremea aceea, martorul ăsta curios şi tăcut? Ce va vedea la următoarea lui vizită? Se va putea menţine Europa sub presiunea tonelor de coca-cola şi sub apăsarea noilor valuri migratoare? Aud că Rusia se aliază cu China, ceea ce-mi aduce aminte de o bătrână soră a bunicii care-i dădea, în locuinţa ei de pe strada Cameliei, lecţii de limba rusă unui chinez. (...)
O doamnă basarabeancă mi-a telefonat şi mi-a povestit că m-a căutat la şcoală, neştiind că m-am pensionat, iar acolo i-au spus că n-au auzit de mine. Unde oi fi fost vreme de treizeci de ani? Oi fi visat? Am fost într-o lume unde multe femei „făceau totul” ca să pară bătrâne şi urâte, în care cel bun şi blând era considerat nebun şi prost, cel cu limba împiedicată ţinea discursuri, portarii şi măturătorii conduceau, iar academicienii măturau străzile şi culegeau morcovi, ţăranii erau mutaţi la bloc şi orăşenii obligaţi să cultive cartofi pe acoperişuri.(...) 
   Am multe vise ciudate: un ogor de grâu verde. Poate că odată o fi fost al meu, cine ştie? Visez un deal, poate că am stat cândva la poalele lui, pe malul pârâului care strălucea. Visez un capăt de oraş fierbinte, noaptea, cu străzi la vale, pe unde nu trece nimeni, curţi paralele, înguste, cu zarzavatul mustind în straturi. Nimic din astea nu există în realitate, şi totuşi îmi revin în visuri, de fiecare dată la fel. (...)
   Sunt într-adevăr o răsfăţată, dar nu-mi place s-o aud din gura ei. E-adevărat, am parte de răsfăţ mult. Am un copil bun, care mă iubeşte, e sănătos şi cu toată viaţa înainte, timp destul să fie fericit, atât cât se poate pe lumea asta. În plus, sunt capabilă să mă bucur de orice, şi de lucruri pe care alţii nici nu le văd. Mă bucur că m-am trezit din somn dimineaţa, în stare suficient de bună încât să mă ridic şi să umblu, mă bucur când mănânc pâine şi când beau apă, când văd un măr la care poftesc, mă bucur când mi-e foame şi ştiu că am ce pune pe masă. Îmi place să fac duşuri repezi şi calde, să mă schimb în lucruri curate, cu miros de aer. Îmi place să dorm şi să visez, uneori visul mi se pare mai adevărat ca viaţa, un alt fel de trezie, spre care treci traversând ca pe o apă starea de somn. Multe şi mărunte răsfăţuri am, nu mi-ar ajunge timpul să le înşir, şi nici nu vreau, pentru că vorbind atâta despre ele, aş pierde prilejul să le trăiesc. 
   Ieri pe stradă mi s-a părut că mergeam în aripi. Sprijinul efemer pe vârfuri infime e mai zbor decât zborul; de fapt, pasărea se târăşte prin aer.                           
   De obicei plec să mă plimb când cerul se înroşeşte spre apus, căldura soarelui se face idee, iar copacii goi ard în ideea de soare. Merg până uit de mine. Îmi place să merg prin oraş. În stradă coboară, mai ales către prânz, ţigani bătrâni, vineţi şi trişti, cu imensă resemnare pe feţe, în haine vechi, moştenite de la tineri ...

va urma


Cărţile prietenilor mei 







Fotografii...

Fotografie
Ion Lazu, 1964.


4 comentarii:

  1. Nicolae Ciobanu a scris:
    Pane Ionule,
    mai pus la patru ace de cum te ştiu de cînd ne ştim, n-ai mai fost niciodată!...
    Dar, iar ţi-ai uitat vocea de gală acas'ori o laşi în grija extraordinarei Lidii...
    Că Domnia-Ta te folosişi tot de acel firicel de rostire fermă şi convingătoare ce-ţi şade atît de bine, chiar dacă forte concurat de moderatoare şi vecina din coasta-ţi adamică dreaptă.
    Dl dr. Radu Voinescu, ce să mai spun... Are tot ce-i trebuie ca să farmece asistenţa şi se foloseşte de har cu nobilă moderaţie. Se vedea clar că nu-i displăcea proxima vecinătate a Lidiei, spre care tot pica, de parcă era o peniţă gînditoare atras(ă) de o călimară magnetică-n cerneluri nocturn-azurii...
    Şi porţionarea dintre discursuri şi intermezzouri muzicale fu echitabilă. Iar pentru că nu s-a afişat Sfîrşitul episodului III, am tot aşteptat continuarea, pînă am adormit bubuit de reclamele de care nici TVH nu duce lipsă; precum nici de o bolboroseală spaniolicească, pesemne un serial la modă... Că eu îl mai frunzăream şi pe Hagi Tudor, pe unde se tot afişează, ba şi pe acel ubicuu Ion Lazu (perfecţionist dăltuitor pe blogu-i, în care intervine de mă de tot ameţeşte) cu restul paginilor deschise, pitite subt ce studiam curent.
    Restul, îl ştii de mai sus. Inclusiv de ce am ochii cît pumnii, deşi n-am intrat în moara tălică, că de ce mă tot dau la Doamna Domniei-Tale.
    Îţi spun franş: fiindcă o admir, fiind o Fiinţă demnă de toată admiraţia muritorilor ce sutem.
    N. Ciobanu

    RăspundețiȘtergere
  2. UN SCHIMB PE MAIL CU ELISABETA ISANOS
    Draga Domnule Lazu,
    Multumesc pentru postări! Recitesc pasajele alese de Dvs. şi mi se pare că le citesc prima oară; in acelasi timp fac o re-lectură prin alţi ochi, ai unui cititor cunoscător şi sensibil.
    Am reusit aseară să descopăr emisiunea, si mi s-a părut că doamna I. D. pune cam prea multă muzică intre intervenţiile invitaţiilor. Vă marturisesc ca am avut emoţii. La un moment dat, doamna Simona Cioculescu cred că ar fi trebuit să vă ceară scuze, in numele MNLR, pe care am inţeles că-l reprezintă, imi pare rău că nu a făcut-o, profitând de gentileţea Dvs. Si Dvs si doamna Lidia sunteţi telegenici!
    Felicitari pentru emisiune si calde mulţumiri!
    Elisabeta

    Ion Lazu: Nu erau neapărat necesare scuzele dnei Simona Cioculescu, mai ales că între timp Simona C. a ieşit la pensie. Însă amănuntele furnizate de redactorul meu de carte erau suficiente pentru a se deduce că Onor Muzeul s-a purtat măgăreşte. Bine măcar că S.C. a subliniat că eu nu m-am supărat - şi chiar aşa este, îmi folosesc energia sufletească în alte feluri, după cum sper că s-a înţeles.
    Însă, cum spuneam, cartea apărută prin bunăvoinţă la Bibl. Municipală nu a fost pusă în comerţ. Au scos doar vreo sută de exemplare, cadorisite la lansare şi restul date mie - ca să le dau amicilor. Vai ş'amar, vorba cunoscută de Dvs a babei Măndălina ot Bulzeştii de Sus. Mulţumesc pentru aprecierea prestaţiei noastre telegenice. Chiar mă gândeam să încep o carieră cinematografică, de ce nu?
    Despre profilul preponderent muzical al emisiunii Ilincăi D. am dat explicaţii în comentariul la emisiunea precedentă. (Sala Euterpe, Amfiteatrul muzelor etc.) Iar în particular, am ţinut să le dau o şansă Tv unor buni amici de condei, invitaţi nu atât ca să mă laude pre mine, ci ca să devină vizibili pe "sticlă".
    Cu drag, Lazu



    Elisabeta Isanos: Dragă Domnule Lazu,
    Tocmai la asta mă gândeam si eu când spuneam că ar fi fost necesare, sub o forma sau alta, nişte scuze. Gentileţea si cavalerismul gentilom sunt aşa de rare azi...
    Ca impresie artistică, nu toată lumea se "simte" bine in faţa camerelor, dvs. aţi fost naturali si degajaţi, la asta mă gândeam când am spus că sunteţi telegenici.
    D-l Radu Voinescu a vorbit bine, mi-a plăcut ce a spus despre Dvs., despre Bucureşti si despre Paris, in felul asta a subliniat importanţa muncii Dvs., de ctitor (cum i-am zis eu odată), pentru ca a aşeza o placă in memoriam tot un fel de ctitorie este!
    Toate cele bune,pe curând,Elisabeta

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce Forţă Lirică la Nicolae Fuiorea!
    ... Nu leşinăturile, platitudinile ba chiar ... prostiile ppp(r)ost-moderniste, azi premiate la toptan, la vrac şi date găinilor amatoare de mărgele, drept poezie... Iată o alta din cauzele pentru care mulţi "condeieri" pe val de azi n-au cetitori: acoperă cu cotcodacurile lor gherdul privighetorilor, mierlelor, ciocîrliilor...

    Mană cerească-i pentru mine Elisabeta Isanos!
    A trăit copilăria, pragurile de trecere succedente ca şi mine, la pîrleazul dintre soare şi ploaie, dintre vis şi trezie, înfrumuseţînd urîtul cotidian cu alte simţiri decît simţurile atavice.
    De n-ar fi existat, literatura română ar fi fost mai săracă de un Scriitor. Cetitori, dacă vreţi să reveniţi la Carte, deschideţi-i orice carte. Şi n-o veţi mai lăsa din mînă, pînă la final. Ori, veţi face pauze, doar a medita la cele cetite, atîta-s de grele-n rodiri...
    Anonimul ştiut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - ghiersul, desigur, în loc de ghers;
      - şi "pauze, doar spre a medita"
      Scuze!

      Ștergere