duminică, 2 iunie 2013

 O invitaţie cordială:
Prietenul nostru, scriitorul Bujor Nedelcovici  îşi lansează la Bookfest volumul "Jurnalul unui cântăreţ de jazz". Vor vorbi despre carte, în prezenţa autorului, criticii literari: Alex Ştefănescu şi Mircea Martin.
Evenimentul va avea loc duminică, 2 iunie, orele 12:00, la Standul Editurii All, (primul pavilion).
Vă aşteptăpm cu drag, Lidia şi Ion Lazu




Scriitorul zilei: Romulus Guga
http://ilazu.blogspot.ro/2012/06/scriitorul-zilei-romulus-guga-poezii.html


ion lazu, Poezia zilei

Manuscris

Când poezii ce-ai scris cândva de mână
Îţi reapar, din vechi maculatoare,
Găseşti deodată slove uimitoare
Ca perle mari scăpate în ţărână.

Le salţi pe palme, sufletul se-ncântă
De-adânci răsfrângeri care-n licăr proaspăt
Îţi luminează casa ca un oaspăt
Ce din Juneţe-l aşteptai. Şi-i sfântă

Această clipă. Retrăieşti ca-n vrajă
Simţiri ce sus au fost pe bolta zilei
Dar scuturate-n pulberea argilei
S-au conservat sub a uitării coajă.

Ce veche-i slova! Dar ce proaspăt cântul
Cu care te încânţi, pe mâini săltându-l...

26 august 2011

 Pieziş     

Nu sta pieziş. Că viaţa nu se-ncurcă
Prin bălării ce cresc lângă cărare.
Croită-i Dânsa pentru drumul mare,
Nu stă-ntr-un colţ, plouată ca o curcă...

Pe-o cale-n sus, ce fără preget urcă
Se-ndeasă toţi actanţii de-a-ncălare.
În darn vreo mătrăgună cârtitoare
Dospeşte şi-i blesteamă şi îi spurcă...

Se uscă-n colb, o ia ţăranu-n furcă
De-o zvârle-n vâlvătaia jucăuşă
Ce-i seacă fibra, prefirând cenuşă
Pe-un nou ogor. Că Viaţa nu se-ncurcă!

Şi-i place vieţii sufletul ce râde.
Iar pe ursuz îl dă de ciuf la gâde.
26 august 2011.

Pagini de jurnal, 1992
2 nov. 92. La mişcarea mea prin cameră, luate de curenţi, cele două poze ale lui D. Alex., sprijinite de cărţi, se iau după mine, se învîrtejesc prin cameră, mi se învălătucesc la picioare…

Ciudat, încerc un dialog mental cu amicul C. şi îmi dau seama că nu am ce-i spune, comunicarea s-a opturat.

3 nov. 92. Întîlnire cu Pan Izverna, îmi arată casa de pe str. Visarion 10, unde L. Blaga l-a vizitat pe Vlahuţă, prin 1919, cu vreun an înainte de moartea acestuia din urmă. Preumblare de toamnă pînă la Statuia Aviatorilor; intrăm la capela catolică franţuzească, apoi trecem pe la Fundaţia culturală a lui Buzura, pe la Curierul românesc.
M. Eminescu: “În altă ţară de-am trăi, în care mai e credinţă, onestitate, respect de bunuri obşteşti ale spiritului public, relele ni s-ar părea trecătoare şi nicicînd condeiul nostru nu ar fi muiat în fiere.” p. 238
ME: “Aici nici un cuvînt nu e destul de aspru, nici o lovitură nu e destul de tare încît, am mai spus-o încă odată, rolul scriitorului ar trebui să înceteze şi să înceapă rolul călăului.” 20 mai 1879.
 7 nov. 92. Sîmbătă: mă grăbesc la GDS la lansarea volumului II al Convorbirilor lui Mircea C. cu Regele Mihai, în sala unde-l zărisem şi pe Mihai Botez. Destulă lume, reporterii tv, apare MC şi Tomas Klaininger, red. şef de la Humanitas şi Sorin Mărculescu. MC: orice carte apare sub presiunea unui gol de informaţie. Vorbesc cu Cristina Tacoi, cu David şi Rodica, cu Gabi al lui Cornel P.. CT foarte afectată de restauraţia comunistă. Nu se poate face mare lucru cu imperiul rus în degringoladă lîngă noi. Nici o nădejde, iar mişcarea monarhistă în recul şi ea. Militarii îl votaseră masiv pe Emil, însă la al doilea tur s-a zvonit că dacă vine el stagiul militar se lungeşte la 3 ani. Mă întreb dacă anomalia nu e în capul nostru, că ne gîndim mai mult la binele celorlalţi decît la al nostru – un bine pe care ei, desigur, nu-l vor.. Binele cu de-a sila.. dar nu-i spun asta lui Izverna. Vorbim de Balanţa, de Hotel de lux.

I-am spus Cristinei Tacoi, disperată: Totuşi, de data asta suntem 40%, lui Iliescu a început să-i fie frică. E drept, şi-a asigurat maşina de vot, face în Parlament ce vrea, o să-şi aroge privilegii sporite faţă de trecuta legislatură; dar ştie că suntem mai mulţi, trebuie să ţină seama de asta… Nu pot să-l mai văd, mă îmbolnăvesc doar cît îi văd chipul, strecoară C.T.. Îmi spune că Maia Belciu, una dintre cei 70 de electori l-a votat pe Emil pentru că Manolescu, întrebat ce atitudine are faţă de deţinuţii politici, a spus că de compasiune, pentru că şi tatăl lui a făcut şapte ani de puşcărie. I s-a spus că doar compasiunea nu e suficientă şi de aici încolo N.M. s-a crispat, s-a înăcrit etc.

La începutul lui septembrie, la Casa Scriitorilor de la mare, DRP spunea că dacă C.D. l-ar fi ales pe Manolescu, “noi toţi l–am fi votat”. Aşa zicea, dar cine ştie ce ar fi băgat în urnă… Sau: îl vota el, dar nu-l votau alţii, care au mers cu Emil C. În fond problema e pusă greşit, îmi dau seama acum. Toţi ar fi trebuit să voteze cu Emil, cei care nu voiau să cîştige Iliescu. Asta le reproşez Brebanilor, că nevotîndu-l pe EC. l-au ajutat indirect pe I.I. să obţină scaunul prezidenţial.
Pe neaşteptate, descurajarea: că nu o să se îndrepte lucrurile în ţara asta. Că e inutil să te lupţi pentru ceva ce oamenii nu vor şi poate nici nu merită. Că viaţa asta e dură, ratată. Că nici modelul vest-european nu e de urmat. Că acel gen de a munci şi a te relaxa nu te prea tentează, nu-ţi convine, nu te convinge.
Vine A. de la şcoală, intră în hol cîntînd ceva. O arie, îmi zice.
Împotriva adagiului dantesc: Nessun maggior dolore che recordarse del tempo felice, nella miseria. Cred, dimpotrivă, că nu există mîngîiere mai bună în vremuri grele decît să ai amintiri frumoase la care să te întorci cu gîndul. Se pare că Dante era pătimaş, resentimentar, se considera nedreptăţit şi clocea răzbunări, nu ştia să se bucure de-o amintire dulce, în orice împrejurare. Şi iată că, nutrind astfel de sentimente, a cucerit lumea. Dar nu e vorba de geniu?
  (Din Ion Lazu: Lamentaţiile Uitucului, în manuscris)



Cărţile prietenilor mei

Fotoreportaj : Sâmbătă la Târgul Bookfest 2013

La Romexpo, pavilionul central, alte expoziţii şi târguri concurente. O paradă a limuzinelor de epocă...
De la primii paşi în Târg, mă văd cu criticul teatral Mihai Petrovici şi cu Editorul Valentin Ajder
Lansări fără oprire la Humanitas: Lucian Boia prezentat de Gabriel Liiceanu
Omniprezenta Geta Dimisianu în discuţie cu Adrian Cioroianu&Fiul
Andrei Cioroianu, asistat de antevorbitorul Βedros Horasangian, comentează volumul J.Goebbels, o moarte sinistră...
Emil Hurezeanu, antract între două lansări...
Adrian Cioroianu şi Bedros Horasangian, după lansarea Goebbels, înainte de altă lansare...

Ion Vartic, G. Liiceanu şi Dan C. Mihăilescu, despre o nouă ediţie Caragiale.
Standul editurii Vremea, carte, carte...
O poză de divorţ, la dispoziţia dnei Domniţa Ştefănescu.
Bujor Nedelcovici flancat de două scriitoare: Mariana Petrescu şi Maria Niţu. Mărie şi Mărioară...
Lansarea eclatantă: Ioana Revnic, Convorbiri cu Alex Ştefănescu. Vor mai vorbi: Daniel Cristea Enache şi Dan C. Mihăilescu
Nori de vară, fotogenici la maxim... Nu cumva se pune de-o ploaie?

Un comentariu:

  1. Fotograful Lazu îl concurează pe scriitorul Lazu pentru...premiul Pulitzer?! Ave! Ești plin de energie, nu glumă! Cu prietenie, Maria Nițu

    RăspundețiȘtergere