luni, 25 martie 2013

O pagină de jurnal 1991, Cărţile prietenilor mei, Poezii regăsite, Fotografii cu scriitori

Scriitorul zilei...Al. Ciura : http://ilazu.blogspot.ro/2012/03/scriitorul-zilei-alex-ciura-consemnari.html

O pagină de jurnal 1991 
9 0ct.  De la halta Pănade, rău trecută pe hartă, lucrez versantul pînă la Iclod şi revin la halta Sîncel, pe o vreme frumoasă. Funigei de toamnă lungă; în lunca Tîrnavei Mici, la trecerea mea, se ridică un stol de vreo 30 de raţe sălbatice. Apoi dau şi de un fazan ce o ia în zbor de-a lungul rîului. La intrarea în Iclod sunt 5 case ţigăneşti – cărămidari – şi dau de un ţigănuş de 4 ani în drum, văietîndu-se din cauza spinilor ce-i intraseră în degetele de la picioare. Aproape nu scot de la el o vorbă, poate şi pentru că sunt unguri. Îi dau 5 lei pentru bomboane. Apoi o ţigancă de pe drum mă roagă să-i citesc o “carte”: Dragă nevastă, sunt sănătos, ai grijă pe acasă, vezi de copii, i-am scris lui frati-mio să nu mai vină pe la tine, dacă mai vine dă-l pe mîna miliţiei. Eu am să mă întorc, n-am să mor pe-aici. Etc. Cu ea sunt doi copii, de 12-13 ani, însă e clar că nici unul nu ştie carte.

Întrucît la Putere, în vîrful guvernului, al Parlamentului etc., se află cocoţaţi foşti mari comunişti, toţi cei de extremă dreaptă şi de extremă stîngă sunt incitaţi, prin acest simplu fapt să-i dea jos şi să revină ei la conducere, în vechea formaţie. E totuşi simplu: un guvern de uniune naţională nu ar mai fi ţinta unor repetate puciuri de dreapta sau de stînga, puse la cale, în divere variante, de securitate.

9 oct. Adun în rucsac cartofi de pe tarlalele culese, mănînc din mers vreo doi gogoşari, – iau în serios aceste lucruri şi iată-mă baricadat pentru încă o lună de campanie. Dimineaţa e chiar frig, îţi îngheaţă mîinile, ţi se vede răsuflarea deşirîndu-se în aer. Pe la 11 e o căldură blîndă, cu funigei duşi-traşi de boarea amiezii.

Cuvîntul ardelenesc Junere / ginere,  vine de la latinescul june, deci tînăr.

O îngrijorare vîjîind deasupra capului, ca un stol de păsări.
Ogaşe înţesate cu pelin, la Pănade, la Petrisat: pe-aici nu mai creşte nimic altceva.
Desen: Biserica din Iclod, unde mereu bate clopotul.
(va urma)




Cărţile prietenilor mei



Poezii regăsite, 

ion lazu, Fotografii cu scriitori...

Constantin Stan, Mircea Maliţa, la Clubul de proză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu