duminică, 11 noiembrie 2012

Scriitorul zilei: Ion Trivale; poezia zilei; fotografii ateniene. XIII...

Scriitorul zilei: Ion Trivale, n. 13 mai 1889 - d. 11 noiembrie 1916

 
Piteştean prin naştere, dintr-o familie de evrei (mama verişoară cu lingvistul Lazăr Şăineanu), tatăl comerciant şi mare iubitor de literatură, a făcut şcoala primară şi liceul la Piteşti, s-a înscris la Litere în Bucureşti, secţia germană, cu o specializare la Jena, licenţiat în 1912. A obţinut cetăţenia română în 1913. A fost mobilizat pe front şi a murit în 1916, în linia întâi. Destin tragic, această moarte la doar 27 de ani, mai ales în cazul unui evreu care studiase germana, se specializase la nemţi şi a fost să lupte împotriva lor, din convingere, căzuând la datorie.
A debutat în 1910 cu o cronică la Apus de soare de B.Şt. Delavrancea, în Convorbiri critice, a publicat alte studii critice, discipol al profesorului Mihail Dragomirescu. A apucat să-şi strângă primele cronici în volum, Cronici literare, 1914, o altă carte fiind traducerea din Mark Twain: Schiţe umoristice, 1916.

Opera literară:  Cronici literare, Bucureşti, 1914;  Vina războiului de azi. Dialog între Teutofilus şi Gallomanus, Bucureşti, 1915;  Cronici literare, ediţie îngrijită şi prefaţă de Margareta Feraru, Bucureşti, 1971. Traduceri: Mark Twain, Schiţe umoristice, Bucureşti, 1916.


Poezia zilei, George Ţărnea, n. 10 noiembrie 1945

Deloc zgârcit la dăruit cuvinte



Ma vad legat la ochi si pus in fiare,

Cu unul care-a talharit din plin

Prin gropile cu blusturi si pelin,


Pandind iubiri subtiri la drumul mare.

Dar nici asa nu-mi vine sa ma-nclin,

Uitandu-mi pofta de furat fecioare

Sa-mi duc blestemul vietii pe picioare,


Chiar daca pasii mi se-neaca-n slin.

Deloc zgarcit la daruit cuvinte

Si fericiri de-o zi si mangaieri,

N-am izbutit nicicum sa fiu cuminte,


Tras inapoi mereu de cate-un ieri

Dezmostenit brutal de cele sfinte

Si-ncununat cu fuga-n nicaieri.

(“Cartea cu iubiri secrete, 183 sonete”, Editura Tanera, 1994)


ion lazu: fotografii ateniene, XIII...




Adăugaţi o legendă












Un comentariu:

  1. D-le Ion Lazu: Privesc imaginile acestea cu durerea celui care, încercând a se îndrepta astă vară, spre Delphi (după care urma să-mi scriu cel de-al 9 eseu din "Alergând după o himeră"), a trebuit urgent să ne întoarcem din drum... O durere groaznică datorită unor sechele mai vechi, l-a făcut pe fiul meu , la cererea mea, să ne întoarcem spre cazare, de unde trebuia să-mi procur ceva medicamente de la vreo farmacie. Am regretat enorm că nu am ajuns acolo. Asta nu înseamnă că voi abandona. Va exista şi o dată viitoare... şi îmi voi termina proiectul propus de a-mi scrie cartea. În rest, acolo unde e vară acum, e şi inima mea, solar deschisă, unui vis, dorit, aşteptat şi neîmplinit. Vă felicit pentru longevitatea blogului, împlinirea unui an de activitate continuă... şi, mă gândesc la cât efort angajează acesta. Vă urmăresc cu aceeaşi plăcere, mereu.

    RăspundețiȘtergere